Evleriyle Ünlü Olan Bölgelerimiz ve Evlerin Yapıları
1- Mardin Evleri
Mardin Evleri farklı görüntüleri itibariyle birçok insanın ilgisini üzerine çekerler. Taştan inşa edilmişlerdir ve bu taş kolay işlenebilen bir taştır. Bu evler, birbirleri üzerine yığılmış şeklindeki bir görüntüden oluşmalarına rağmen birbirlerinin manzarasını kapatmazlar. Bu özellikleri ile de kente özgü bir görüntü katarlar.
2-Bodrum Evleri
Ege Bölgesinin sık ziyaret edilen tatil beldelerinden olan Bodrum, beyaz evleri ve bu evlerin mavi pencere ve kapıları ile birçok insanın aklına kazınmıştır. Bu evler, oluşan yoğun sıcaklıklar sebebiyle evlerin daha fazla ısınmaması için beyaza boyanmışlardır. Pencere ve kapıların mavi olması nedeni ise güzelliklerinin yanı sıra evlerin bu tür bölgelerde bulunan akreplerden korunması içindir. Çünkü akrepler mavi rengini ateş rengi olarak algılar ve bu sebeple de bu evlere yaklaşamazlar.
3- Amasya Evleri
Amasya evleri özellikle Yeşilırmak kenarına kurulmuşlardır. Yan yana, bitişik şeklinde ve bodrum üzeri tek ya da iki katlı olarak düzenlenmişlerdir. Aynı zamanda tarihi sur duvarı üzerine kurulmuşlardır. Bu evler genellikle bahçe ve avluya sahiptirler. Bu tür sebeplerden dolayı geleneksel Osmanlı evinin tüm özelliklerini bünyelerinde taşımaktadırlar.
4-Balat Evleri
Renkli evleri ve nostaljik sokakları ile Balat, kültürel ve mimari anlamda İstanbul’un en iyi korunan alanlarından biridir. Burada bulunan evler genellikle üç katlı, ikinci ve üçüncü katlarında cumba türü çıkıntılar bulunan evlerdir.
5- Kapadokya Evleri
Kapadokya Evleri, yağmur sularının ve rüzgarların kayaları aşındırması ile meydana gelen peribacalarının içlerine oyularak inşa edilmişlerdir. Günümüzde bu evler hala otel olarak turizm sektöründe kullanılmaktadırlar. Bölgenin tek mimari malzemesi olan taş, bölgenin volkanik yapısından kaynaklı ocaktan çıktığında yumuşak olduğu için kolay bir şekilde işlenebilmekte fakat havayla temas ettikten sonra sertleştiği için dayanıklı bir yapı malzemesine dönüşmektedir. Bu sebeple de bu bölgede taş işçiliği gelişerek mimari bir gelenek halini almıştır.