5 Soruda Konut Kredisi
1- Konut kredisi nedir?
Satın alınacak evin teminat altına alınması koşuluyla bankalar tarafından verilen bir kredi türüdür.
2- Konut kredisi nasıl alınır Kimler alabilir?
Bankalardan alınacak konut kredisi tutarı belli bir tutarla belirlenir. Almak istenen kredi, kişinin kredi notuna göre hesaplanır. Kredi notu ne kadar yüksek olursa kredi alma ihtimali de o kadar yüksek olur. Bankalara borcunu düzenli ödemiş gelir durumu yeterli, devamlı bir işte çalışan ve kredi notu yüksek olan kişiler konut kredisi alabiliyor.
3- Konut kredisi nasıl hesaplanır?
Konut kredisi hesaplamasında toplam geri ödeme rakamına, konut kredisi faiz oranı ve DASK, ekspertiz ücreti gibi ilave maliyetlerde eklenmeli.
– Dosya masrafı: Dosya masrafı, yasalarla kullanılan kredi tutarının 0,05’i olarak açıklanmıştır.
– Ekspertiz ücreti: Satın alınacak evin değeri, banka tarafından atanacak bir konut ekspertizi (uzmanı) tarafından belirlenir.
4- Kredi alabilmek için hangi belgeler gerekir?
– Nüfus cüzdanı
– İkametgah belgesi
– Gelir beyanı
5- Hangi durumlarda konut kredisi kullanılamaz?
Konut kredisi için konutun niteliğinin mesken olması gerekiyor. Arsa, dükkan, depo vb. niteliklere sahip tapular için konut kredisi verilmiyor. Satın alınacak konut, kanun ve yönetmeliklere uygun yapılmadıysa konut kredisi çekilemiyor. Raporda konutun tamamlanmış olarak gösterilmesi konut kredisi kullanımı için önemlidir. Alınacak konut en az yüzde 80’i tamamlanmış olması gerekiyor.